Lästid: ca 10 minuter.
Frågan om valet mellan Android eller iOS är lika gammal som dessa båda alternativ har funnits. Och lika länge har svaret varit “det beror på”. De har båda för- och nackdelar beroende på vad man gillar, vad man är ute efter, och vilka förutsättningar man har.
Vi går igenom [1] Operativsystem, [2] Utbud, [3] Appar, [4] Användarvänlighet, [5] Livslängd, [6] Batteritid, [7] Funktioner [8] Kompatibilitet, och [9] Kostnad, för att få en så komplett överblick som möjligt av vad som skulle passa dig bäst.
[1] Operativsystem
Android – Operativsystemet Android är gjort av Google och finns i telefoner från flera olika tillverkare. Operativsystemet är det som driver telefonen och visar appar m.m. på skärmen. Det finns även surfplattor som drivs av Android. Telefontillverkarna gör sina egna anpassningar av operativsystemet för att bättre passa deras telefonmodeller. Fördelen är att du som användare kan hitta den variant av Android (även kallat fork) som passar dig. För att använda Android och Googles tjänster behöver du ett kostnadsfritt Google Play-konto.
Har du inget Google Play-konto? Läs här hur du skaffar ett – Skaffa ett Google Play-konto.
iOS – Operativsystemet iOS är gjort av Apple och är det som driver iPhone (och iPad). I jämförelse med Android finns inga andra tillverkare av iPhone, eller motsvarande varianter av iOS. Däremot gör Apple regelbundna versionsuppdateringar av iOS (iOS 14, iOS 15, iOS 16 o.s.v.) som tillför vissa förbättringar, visuella skillnader, var man hittar olika funktioner m.m. För att använda iOS och Apples tjänster behöver du ett kostnadsfritt Apple-ID.
Ett Apple-ID är kostnadsfritt. Har du inget Apple-ID? Du kan läsa hur du skaffar ett här – Skaffa ett Apple-ID
Vi tycker: iOS är onekligen lättanvänt och känns ibland lite rappare ställt mot Android. Men samtidigt blir man låst till hur Apple anser att operativsystemet ska se ut anpassas. Vi gillar också att Android används av flera tillverkare som kan trigga och utmana varandra vad gäller nya funktioner. Android vinner här enligt oss.
[2] Utbud
Android – Det finns flera tillverkare av Androidtelefoner som Samsung, SONY, Motorola, OnePlus, Xiaomi m.fl. vilket har uppenbara fördelar. Konkurrensen blir större vilket påverkar priset, och som konsument har man större valmöjligheter. Modellutbudet för Androidtelefoner går ända från modeller som är avsedda att primärt ringa, SMS:a och surfa med, till telefoner som är så kraftfulla att de nästan tar bort behovet av en dator i vissa hushåll. Det är bra med många valalternativ, men ibland kan det bli för mycket att välja på och som konsument kan det vara svårt att veta var man ska lägga ribban.
iOS – iPhone tillverkas endast av Apple. Apples telefoner har länge varit väldigt populära dels pga användarvänligheten, men också för att en iPhone kan onekligen ge en viss social status. Här börjar däremot Androidtelefoner inom premiumsegmentet att knappa in på iPhone, samt att konsumenter blivit mer prismedvetna. iPhones modellutbud är markant mindre jämfört med Android. Det kan tyckas skönt att inte ha så många modeller att välja mellan. Men ibland har man inte behov av en så kraftfull telefon, och till och med en iPhone i de lägre prisklasserna kan kosta en rejäl slant i jämförelse med ens behov. Man kan köpa en äldre modell till ett lägre pris, men prislappen för en “gammal telefon” kan ändå bli högre än för en ny Androidtelefon.
Vi tycker: Apple tillverkar väldigt trevliga telefoner, men det begränsade utbudet nästan tvingar in köpare i en lite dyrare nische än vad som ibland är rimligt. Speciellt bland dagens unga som får lägga ut stora summor pengar på en telefon för att hänga med i det senaste, eller föräldrar som skaffar telefoner till sina barn. Utbudet av Androidtelefoner tilltalar den större massan konsumenter, och även om valmöjligheterna kan kännas överväldigande föredrar vi möjligheten att få avgöra själva hur mycket pengar vi vill spendera på en telefon, beroende på vem som ska ha den och vad den ska användas till. Här vinner Android igen.
[3] Appar
Android – Android har en klar fördel över iOS när det kommer till appar, och det är att de “större Androidapparna” (dvs de som oftast kommer från Google) ofta finns tillgängliga till både Android och iOS. Dessa appar kallas cross platform, eller plattformsoberoende. Det gör det enkelt när man vill dela saker i en app med t.ex. familjen, men alla inte har en Androidtelefon. Mycket av funktionerna i apparna går dessutom att nå via internet på en dator vilket kan vara mycket smidigt.
Nackdelen är att ibland kan vissa appar bara finnas för iPhones då iPhone har en något större marknadsandel (47% iOS mot 39% Android 2019) enligt en kartläggning av Svenskarnaochinternet.se. Dock gäller det oftast specifika appar framtagna för specifika syften, och inte de mest populära apparna för streaming, nyheter, spel, dejting och dyl.
iOS – Apparna på iPhone och iPad samverkar väldigt bra, och Apple har en lite mer restriktiv publiceringspolicy än Google för att appar ska få finnas i AppStore vilket borgar för en högre kvalitét. Ibland när man läser en artikel eller ser ett inslag på TV och de nämner en app för något syfte, händer det att appen endast finns till iOS, och det kan ju ses som positivt. Nackdelen är precis detsamma, att vissa av apparna endast finns till iOS vilket kan bli ett problem när man t.ex. vill dela något från en app som endast finns till iOS.
Vi tycker: Vad gäller appar är det enkelt att säga att Android kammar hem segern här direkt. iOS har enormt många bra appar på iPhone, men att försöka lotsa in användaren i att endast använda Apples prylar är inte bara en smart drag marknadsmässigt, det är fräckt också. En del kunder är så djupt investerade i Apples prylar att byta “sida” blir för plågsamt. Där gör Android ett bättre jobb att göra sin appar/funktioner/tjänster tillgängliga över flera plattformar och samverka med fler prylar. Android vinner alltså denna också.
[4] Användarvänlighet
Android – Android låter användaren anpassa telefonens olika funktioner i större utsträckning än iOS. Allt från hur man placerar appar, hanterar mappar, till media, ringsignaler, inställningar och bakgrundsbilder etc. Eftersom tillverkarna har sina egna forks av Android kan man behöva vänja om sig om man väljer en modell från en annan tillverkare när man skaffar ny telefon. Överlag är Android lätt att använda, men flexibiliteten gör också att man behöver söka lite ibland för att ställa in specifika saker. Ju mer som är möjligt, desto mer kan man behöva ta reda på själv.
iOS – iOS är utvecklat för att vara väldigt användarvänligt och sägs ska “kunna skötas av en treåring”. Vi håller med om att iOS är väldigt lättanvänt och förstå sig på. En iPhone bara fungerar och det inte är så mycket du behöver tänka på, på gott och ont. För samtidigt begränsar det också valfriheten, och telefonen går inte alltid att anpassa så mycket som man skulle vilja. Det kan ibland vara svårt att t.ex. välja egen ringsignal, använda media, eller styra olika telefonfunktioner. Vissa moment kräver också Apples egen datorprogramvara iTunes.
Vi tycker: Att säga att en iPhone bara fungerar är faktiskt helt sant. Android behöver rensa upp bakgrundsresurser och startas om oftare. Så även om vi vill säga att Android vinner eftersom det erbjuder större frihet vad gäller egna anpassningar, så saknar Android ibland den där kvicka, piggare känslan som en iPhone har. Här vinner iOS.
[5] Livslängd
Android – Då Androidtelefoner måste vara konkurrensmässigt prisvärda sätter tillverkarna inte alltid in de senaste och/eller kraftfullaste komponenterna i telefonerna. En Androidtelefon har därför ibland inte lika lång uppskattad livslängd som en iPhone kan antas ha beroende på vilken tillverkare och modell man väljer, och när vissa processer blir för tunga för en Androidtelefon kan den upplevas som långsam och seg. I gengäld kan du ibland skaffa flera Androidtelefoner till priset av en iPhone över tid. Du får tillgång till nyare funktioner, nyare hårdvara, och skulle telefonen gå sönder är de billigare att reparera, eller köpa ny.
iOS – Då Apple är enda tillverkaren av iPhone och iPad kan de specialanpassa operativsystemet för komponenterna i telefonen vilket kan ge en iPhone lång livslängd. Apple har dock hamnat i blåsväder vid tillfälle då de anklagats för att medvetet saktat ner telefonernas prestanda för att få “sälja nya telefoner”, en så kallad remote kill, men huruvida det skulle vara sant det lägger vi ingen värdering i. Det kan kännas tryggt att ha en telefon över lång tid, och byta telefon är en omständlig uppgift för många. Men som alla vet, ju äldre en elektronikpryl blir desto mer krånglar den. Har man en gammal telefon kan det bli kostsamt att reparera den då det kan vara ont om reservdelar, och behöver man köpa en ny iPhone efter bara några år blir det snabbt en kostsam affär.
Vi tycker: iPhone gynnas av att Apple vet exakt vad som sitter i deras telefoner. Så om man utgick från att en Androidtelefon och en iPhone aldrig gick sönder av slitage från vanlig användning eller av att bli tappad i marken, så håller en iPhone bättre över tid. Men eftersom telefoner används, tappas, kastas etc. är det rimligt att anta att de går sönder. Och då blir det tråkigare när det är en Appellogga på telefonen. Men iOS vinner ändå här sett till teoretisk livslängd.
[6] Batteritid
Android – Det går inte att sticka under stolen med att batteritiden hos iPhone slår Android på fingrarna alla dagar i veckan. Dock finns det Androidtelefoner som är som “bärbara batterier med en skärm på” vilket låter dem hålla i flera dygn, ibland över en vecka innan laddning, givetvis beroende på hur intensivt man använder telefonen. I och med att operativsystemet måste passa flera olika telefonmodeller och märken är inte operativsystemets energibesparande bakgrundsfunktioner lika optimerade.
iOS – Apple har lagt stor vikt vid hur iOS hanterar bakgrundaktiviteter och ett iPhonebatteri kan hålla upp till en vecka beroende på telefonens användning. Att Apple också vet exakt vilka komponenter som sitter i telefonerna hjälper såklart till ytterligare att strama till energiförbrukningen. Låter man en iPhone eller en iPad bara ligga i flygplansläge utan att man använder den kan batteriet hålla över två veckor eller ännu mer, men en sådan telefon har man kanske inte så mycket användning av heller. Sett till surfplattor har batteritid länge varit ett bekymmer. Androids sortiment har länge plågats av markant sämre batteritid samtidigt som en iPad som används “normalt/motsvarande” håller väldigt länge.
Vi tycker: Skulle vi säga annat än att batteritiden på en iPhone är fantastisk skulle vi ljuga. Det finns som sagt Androidtelefoner som är som bärbara batterier, men då är de av storlek större och väger som tre telefoner också. iOS vinner denna enkelt.
[7] Funktioner
Android – Eftersom Android är ett lite “friare” operativsystem finns det fler extrafunktioner till Android än iOS. Widgets är något som är väldigt förknippat med Android, och är små rutor eller funktionsfönster du kan lägga till på telefonens skärm, som t.ex. visar vädret, din kalender, senast inkomna mail, styra musiken, eller låter dig sköta vissa av telefonens funktioner utan att du behöver öppna själva appen eller inställningarna. Widgets fanns till Android i ett väldigt tidigt skede av utvecklingen, och länge var widgets exklusiva för Android. Även om widgets nu finns på iOS också så är antalet tillgängliga widgets på iOS långt ifrån utbudet på Android. Inställningsmöjligheterna på widgets för iOS är inte heller i närheten av Android, inte ens om du använder tredjepartsappar som dessutom ofta kostar pengar. På Android kan du också placera apparna var du vill på skärmen, medan iOS sorterar/tvingar appar automatiskt till nästa lediga plats på skärmen. På Android kan du även skapa tomma skärmar, medan iOS automatiskt raderar tomma skärmar. Vad man ska med en helt tom skärm till kan man dryfta om, men det handlar i grunden om valfriheten. Utöver just widgets och apparnas placering är telefonerna i övrigt väldigt funktionsmässigt likvärdiga.
iOS – Något som slår oss direkt när man tänker på iOS är hur smidigt det är att flytta mellan iOS-enheter. Om du har en iPhone, och köper en ny iPhone iPad, kan du lägga din gamla telefon intill den nya, och bl.a. konton och inställningar förs över automatiskt. Detsamma gäller om du köper en ny iPad, eller vice versa. Har man ett par AirPods, Apples trådlösa hörlurar, och kopplar dem till telefonen, kopplas hörlurarna till iPaden också via ditt AppleID. Har du Apples streaminglåda AppleTV, och tittar på film på din telefon eller iPad, och castar, dvs flyttar filmen från telefonen till TVn, hänger hörlurarna med automatiskt och du får ljudet direkt i hörlurarna utan att behöva gå via TVn. Här har Apple verkligen underlättat för konsumenter. Den funktionen finns inte på Android på samma sätt. Däremot är det tänkt att det ska vara en iPhone, en iPad, ett par hörlurar, en AppleTV etc. i ett eget litet Apple-ekosystem vilket kan försvåra för fler enheter att komma in ibland. På Android är anslutningen förvisso inte alltid lika smidig, men med hjälp länkar eller QR-koder kan flera enheter ansluta till till t.ex. en Smart-TV, eller en ChromeCast, Googles mediaspelare för streaming.
Vi tycker: Det riktigt imponerande när iOS-prylarna kopplar ihop sig själva och bara fungerar. Men man har också en telefon för så mycket mer. Bara att Apple inte låter iPhoneanvändare placera ikoner och appar var man vill på skärmen känns stenålder, och man totalt ignorerar användarnas personliga preferenser. Widgetar är också så användbara att Android knappast behöver anstränga sig för att ta hem denna delseger. Och ja, iOS har också widgetar, men man får ju som sagt inte placera dem som man vill på skärmen. Android vinner ändå denna, men vi gillar iOS enhetssynk så mycket att det är knappt.
[8] Kompatibilitet
Android – Även om telefonerna kommer med mycket mer lagringsutrymme idag lagrar vi allt mer data hela tiden. När du väl skaffat en telefon kan du inte längre påverka telefonens interna lagringsutrymme, men på nästan alla Androidtelefoner kan du stoppa i ett kompletterande minneskort (SD-kort) och utöka lagringsutrymmet. Du kan också koppla en Androidtelefon till valfri dator med en vanlig USB-kabel som man hittar nästan överallt och få upp telefonens lagringsutrymme på datorn. Sedan kan du enkelt flytta filer fram och tillbaka mellan telefonen och datorn. Man kan också ta ut minneskortet och stoppa det direkt i t.ex. datorn för att hantera filer. Telefonen blir i praktiken ett stort USB-minne. Eftersom Androidtelefoner också laddas via USB-kabel hittar du nästan alltid en sladd någonstans om du skulle behöva lite extra laddning.
iOS – iOS är byggt för att verka i ett eget ekosystem med en Mac (dator från Apple), en iPhone, en iPad, en AppleTV osv. Och tillsammans fungerar de underbart. Vill man synka filer och media mot sin iPhone behöver man använda Apples program iTunes som är relativt lättanvänt. Man skapar ett bibliotek i iTunes med de filer och media man vill synka från datorn till telefonen, sedan sköter programmet hela överföringen, i motsats till Android där hanteringen av filerna sker mer manuellt. Vill man däremot hantera filerna och media i telefonen måste man använda samma Mac, annars kommer den nya datorns iTunesbibliotek att skriva över det föregående. Det gör det avsevärt svårare att hantera sina filer i telefonen på språng. iPhone använder dessutom Apples egen Lightning-kabel för laddning och koppling till iTunes. Många telefonägare har som sagt iPhone, men det är inte alltid laddkablar är lika lätta att komma över om man behöver lite spontan laddning. Lightningkablar är också generellt något ömtåligare än USB-kablar för Android. Lite för omild hantering och de går sönder. Kablarna kan också vara relativt dyra ibland, vilket kan locka till köp av kablar från tredjepartstillverkare. Men dessa är ofta av sämre kvalitet och håller sällan länge. Men efter ett EU-krav tvingas Apple att gå över till USB-C** för att gynna en gemensam laddstandard, något Apple själva är kritiska till. Det kommer såklart att underlätta tillgången till USB-kablar, men eftersom iPhones håller så länge kommer behovet av Lightningkablar att finnas kvar länge till.
Vi tycker: Möjligheten att stoppa i minneskort och att kunna koppla Androidtelefonen till datorn som ett USB-minne med en vanlig USB-kabel känns modernt. Att inte kunna använda minneskort, och vara beroende av en datorprogramvara och specifika kablar känns inte lika modernt. Android vinner denna utan tvekan.
[9] Kostnad
Android – I och med fler tillverkare och ett större modellutbud erbjuds Androidtelefoner till en lägre kostnad än vad du kan köpa en iPhone för. Du kan få en Androidtelefon från så lite som 950 kr (Prisjakt juni 2023), eller 1500 kr om man vill ha en Androidtelefon som är rankad bland topp 100 (Prisjakt juni 2023). Med det sagt kan du köpa för billiga Androidtelefoner bara för att upptäcka att de är för klena och till slut hamna på nästan samma peng som om du hade köpt en iPhone från början. Men om du gör lite efterforskningar på vad du behöver och vad telefonerna duger till, kan du nästan alltid hitta en telefon för dina behov för en mycket billigare kostnad än om du köper en iPhone. I och med att telefoner är så pass ömtåliga är kommer de de till slut gå söner om man tappar dem, eller ger dem till barn. En Androidtelefon är överlag billigare att reparera än en iPhone, men ibland kan det till och med vara kostnadsmässigt motiverat att köpa en helt ny telefon istället, då det inte nödvändigtvis skiljer många kronor.
iOS – Köper du en iPhone från Apple vet du att den förmodligen kommer att hänga med ett par år framöver, förutsatt att den håller. Vi har tillgång till en iPhone 6S (release 2015, så i skrivande stund ca 8 år gammal) som fortfarande presterar bra när det kommer till ringa, SMSa, och surfa, och något enstaka spel, och fortfarande med en batterikapacitet på +80%. Det är inte dåligt för en så gammal telefon. En av oss har också en iPhone 8 sedan release 2017 och den fungerar fortfarande hur bra som helst. Däremot måste ju Apple ta igen förtjänsten någon annanstans och det är oftast på prislappen. Ska man prata rena pengar är mest prisvärda iPhone just nu (enligt Prisjakt juni 2023) en iPhone SE (2020) för 5 000 kr. SE är en av av Apples “enklare” modeller, och för de pengarna får du en ny Samsung Galaxy A54 Androidtelefon från 2023. Nästa iOS-modell blir en iPhone 12 (2020) för 8 000 kr. För nästan samma peng får man en Samsung Galaxy S23 (2023) för 8 500 kr. Galaxy S20-serien är Samsung flaggskeppsmodeller och är väldigt kraftfulla och populära telefoner. Är man dessutom villig att backa en årgång hittar man en Samsung Galaxy S22 (2022) för 6 900 kr. Nästa Appletelefon blir iPhone 13 (2021) 9 000 kr, följt av iPhone 14 (2022) för över 10 000 kr. Så man kan inte sticka under stolen med att iPhones är dyra i jämförelse med Android. Och då ställer vi Apples lite äldre vanligare telefonmodeller mot Androids nästan nya premiummodeller här. T.ex. Apples två år gamla iPhone 13 (2021) är dyrare än Samsungs nya Galaxy S23 från 2023. Dock har iPhone sin långa livslängd att luta sig mot, men mycket hinner hända inom utvecklingen på två år. Och självklart får man mycket iPhone för pengarna, men då ska man tänka på alla år som telefonen måste hålla om man ska ta igen det “kostnadsmässigt”, om det nu är målet.
Vi tycker: Valmöjligheterna och priset talar sitt eget språk. Att betala 10 000 kr för en telefon är mycket pengar. Vi har själva befunnit oss i situationer där man tappat sin telefon så illa att den inte fungerar längre, och det har varit billigare att köpa en ny istället för att reparera den gamla. Men det blir inte lika stort hål i plånboken om man har en Androidtelefon. Självklart finns det andra skäl som motiverar ett köp av den senaste iPhonen… Vi kan bara inte komma på några… Här vinner Android.
Slutsats
Android tar hem segern med 6 – 3 för Operativsystem, Utbud, Appar, Funktioner, Kompatibilitet, och Kostnad, medan iOS vägde över för Användarvänlighet, Livslängd, och Batteritid. Det finns med andra ord onekligen en hel del saker att ta ställning till när man ska välja märke och modell på telefonen och som man kan se är det inte helt lätt att välja “rätt”. Mycket hänger på de egna behoven och preferenserna, men också hur tjock plånboken är.
På vissa områden har Android helt klart en del att lära, speciellt när det kommer till batterioptimering, men på det stora hela anser vi att man får mer Android för pengarna. Det går som sagt inte att blunda för faktumet att Apples prylar är dyrare, men kanske inte alltid bättre.
Många konsumenter har också vaggats in i att ska man ha en telefon är det en iPhone som gäller. Där lyckades Apple verkligen i ett tidigt skede att knyta an intrycket av iPhone som mångas nästan omedvetna förstahandsval. Många gillar också den premiumkänslan en iPhone ger, för Apple gör verkligen bra och tilltalande produkter.
Så här resonerar vi, men det är inte säkert att du tycker likadant eller väljer utifrån samma förutsättningar eller behov. Vad tycker du själv? Hur tänker du själv kring valet mellan Android och iOS?
*Fler använder Iphone än Android (svenskarnaochinternet.se)
**Apple fimpar lightning, Iphone får USB-C (nyteknik.se)